door: Witold Kepinski 

callisto orion 1920

Lockheed Martin, Amazon en Cisco werken samen om unieke mens-machine-interfacetechnologieën te integreren in NASA's Orion - ruimtevaartuig, wat een kans biedt om te leren hoe toekomstige astronauten kunnen profiteren van far-field spraaktechnologie, AI en op tablets gebaseerde videosamenwerking.

De Callisto-technologiedemonstratie zal worden geïntegreerd in NASA's Orion-ruimtevaartuig voor de onbemande Artemis I-missie van het bureau rond de maan en terug naar de aarde. Callisto gebruikt Amazon Alexa en Webex van Cisco om commerciële technologie voor spraak-, video- en whiteboardcommunicatie in de ruimte te testen en te demonstreren. Lockheed Martin, die het Orion-ruimtevaartuig voor NASA heeft ontworpen en gebouwd, leidt de ontwikkeling en integratie van de payload.

"Callisto zal een unieke technologie demonstreren die in de toekomst zou kunnen worden gebruikt om astronauten in staat te stellen zelfredzamer te zijn terwijl ze de verre ruimte verkennen", zegt Lisa Callahan, vice-president en algemeen directeur van Commercial Civil Space voor Lockheed Martin. "Callisto is een lichtend voorbeeld van hoe nieuwe partnerschappen met commerciële technologieën op Orion kunnen worden gevlogen om toekomstige menselijke diepe ruimtemissies ten goede te komen."

260px Jupiter and Kallisto by Francois BoucherCallisto en haar zoon Arcas Callisto is vernoemd naar een favoriete metgezel van de Griekse godin Artemis.
De payload bevat een aangepaste hardware- en software-integratie ontwikkeld door ingenieurs van Lockheed Martin, Amazon en Cisco, en omvat innovatieve technologie waarmee Alexa kan werken zonder internetverbinding, en Webex om op een tablet te draaien met behulp van NASA's Deep Space Network.

"De Star Trek-computer maakte deel uit van onze oorspronkelijke inspiratie voor Alexa, dus het is opwindend en nederig om onze visie voor ambient intelligence tot leven te zien komen aan boord van de Orion", zegt Aaron Rubenson, vice-president van Amazon Alexa. "We zijn er trots op samen te werken met Lockheed Martin om de grenzen van spraaktechnologie en AI te verleggen, en we hopen dat Alexa's rol in de missie toekomstige wetenschappers, astronauten en ingenieurs zal inspireren die dit volgende tijdperk van ruimteverkenning zullen bepalen."

Omdat Artemis I een onbemande missie is, hebben Callisto-partners met NASA samengewerkt om een virtuele bemanningservaring op te bouwen in NASA's Johnson Space Center in Houston, waardoor operators met Callisto kunnen communiceren vanuit het Mission Control Center. Deze interacties op afstand zullen testen en demonstreren hoe spraak- en videosamenwerkingstechnologieën astronauten kunnen helpen de efficiëntie en situationeel bewustzijn tijdens hun missie te verbeteren, door toegang te bieden tot vluchtstatus en telemetrie, en de mogelijkheid om verbonden apparaten aan boord van de Orion te bedienen. Video en audio van de interacties zullen tijdens de Artemis I-missie vele malen naar de aarde worden teruggestuurd, waardoor ingenieurs de prestaties van de systemen aan boord kunnen analyseren en tegelijkertijd interacties met het publiek kunnen delen.

"De toekomst van technologie gaat over het ontsteken van menselijk potentieel, waar en wanneer dat ook mag zijn - en dat zal binnenkort tot in de diepten van de ruimte worden uitgebreid", zegt Jeetu Patel, executive vice president en general manager van Security and Collaboration bij Cisco. “Via Callisto maakt Webex grenzeloze videocommunicatie en samenwerking in de verre ruimte mogelijk en helpt het de volgende generatie te voorzien van inclusieve en meeslepende technologie. Deze eerste-van-zijn-soort oplossing zou ooit toekomstige bemande missies kunnen ondersteunen, door face-to-face interactie te bieden tussen bemanning, commandocentrum en dierbaren.”

De technologiedemonstratie van Callisto zal studenten, gezinnen, ruimteliefhebbers en het grote publiek ook in staat stellen deel te nemen aan en virtueel "mee te rijden" met de Artemis I-missie. Ze kunnen de missie volgen op Alexa-compatibele apparaten door te zeggen "Alexa, breng me naar de maan", en de Webex-mogelijkheden voor videosamenwerking zullen kansen bieden voor STEM-onderwijs en onderwijsevenementen op afstand.

Artemis I is momenteel gepland voor begin 2022 vanuit NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, voor een reis van meerdere weken rond de maan en terug. Artemis I zal de basis vormen voor toekomstige bemande missies naar de maan en de verre ruimte en maakt deel uit van NASA's doel om de eerste vrouw en eerste persoon van kleur op het maanoppervlak te laten landen.

Bezoek http://www.lockheedmartin.com/callisto voor meer informatie over de Callisto-technologiedemonstratie.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Dutch IT channel